MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Springstaarten

Collembola

Gewas:
Diverse gewassen o.a. Radijs. planten met zachte plantedelen
Familie:
Insecten

Herkenning

Springstaarten leven van dode plantendelen en van schimmels in de bovenste laag van de bodem en kunnen zo ook schade aanrichten aan jong levend materiaal. Sommige exemplaren kunnen wel 18 maanden zonder voedsel.

Springstaarten zijn kleine, zwarte, blauw-paarse of witte ongevleugelde insecten die opspringen bij het verjagen. Ze vreten aan zachte plantendelen, vooral op vochtige plaatsen.

De monddelen zitten verzonken in een buidel in de kop. De monddelen zijn bij sommige soorten bijtend en andere soorten stekend zuigend. De meeste soorten worden tot 2 mm groot. Onder het lichaam hebben deze dieren een gevorkte staart waarmee ze kunne opspringen. Ze hebben veel gelijkenis met de pissebed.

Levenswijze

Eieren worden door sommige soorten apart, door andere soorten in groepen afgezet. Bij 20° C komt de eerste larven na 4 dagen tevoorschijn. Er vinden 5-13 vervellingen plaats, afhankelijk van de soort.

Een exemplaar kan al na 5 dagen geslachtsrijp zijn, bij een andere familie dan dit 3 maanden duren. De levensverwachting is 0,5 tot 1 jaar.

Maatregelen

Telen onder vochtige omstandigheden vermijden.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    In samenwerking met groenkennisnet.nl