MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Stamblaasroest. zwarte bessenroest

Cronartium ribicola

Gewas:
Vijfnaaldige Pinussoorten (P. strobus, P. monticola, P. lambertiana, P. cembra). Wisselwaard Ribes nigrum (zwarte bes)
Familie:
Schimmels

Herkenning

Op de naalden zijn oranjegele vlekjes te zien, na enkele jaren gevolgd door opzwellingen van scheuten en stam (kankers). Op deze plaatsen vloeit veel hars naar buiten en er komen in de periode mei-juni blaasjes met oranjekleurige bekersporen op.

Jonge planten groeien slecht en vertonen bossige dwerggroei en naaldverkleuring. Bij oudere bomen kan het jaren duren voor de boom afsterft.

Bij Ribes ontstaan 's zomers bruingele sporenhoopjes (met uredosporen) aan de boven- en onderkant van het blad en in de nazomer geelbruine sporenhoopjes (met teleutosporen) alleen aan de onderzijde.

Levenswijze

De schimmel behoort tot de Basidiomycetes Op het blad van Ribes worden in de loop van de zomer basidiosporen gevormd die de naalden van Pinus infecteren. Hierop ontstaan oranjegele vlekjes. De schimmel groeit vervolgens vanuit de naalden via de tak naar de stam.

Dit proces duurt een aantal jaren. Op stam en takken ontstaan opzwellingen. In de periode mei-juni ontwikkelen zich hierop blaasjes met bekersporen die de bladeren van Ribes infecteren. Hierop worden sporenhoopjes met uredosporen gevormd, in de nazomer gevormd door sporenhoopjes met teleutosporen. Nog in hetzelfde seizoen ontstaan hieruit de basidiosporen, die Pinus infecteren.

Maatregelen

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    In samenwerking met groenkennisnet.nl