MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Alternaria

Alternaria

Gewas:
Aardappel
Familie:
Schimmels

Herkenning

Alternaria is een schimmelziekte, die herkenbaar is aan kleine ronde of rondhoekige vlekken in het blad. De vlekken zijn donker van kleur, variërend van donkergroen tot zwart en worden vaak begrensd door de nerven in het blad, vandaar de hoekige vormen.

De lesies bestaan uit concentrische ringen en kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot twee centimeter. Alternaria kan gemakkelijk verward worden met andere verschijnselen zoals Verticillium en mangaangebrek. Bij deze afwijkingen ontbreken de concentrische ringen. De feitelijke schade van Alternaria bestaat bij een flinke aantasting uit afstervend blad, waardoor het gewas minder opbrengt en ook knollen geïnfecteerd kunnen raken.

Van de ziekte zijn twee verschillende vormen bekend: Alternaria alternata en Alternaria solani. Bij aantasting en schade gaat het vrijwel altijd om de alternata vorm.

Aantasting van de knollen herken je aan donker gekleurde vlekken met een iets opgeheven hoger gelegen rand, donker, metaalachtig van kleur.

Levenswijze

De schimmel overwintert als spore in de grond en op achtergebleven loofresten. Aardappelen kunnen al aan het begin van de groeiperiode besmet worden, de lesies groeien bij het afvlakken van de groei, tegen de tijd dat gewassen bloeien, verder uit. Op het blad worden al weer snel sporen gevormd, die zorgen voor verder veldverspreiding van de ziekte.

Een gewas kan onder voor de schimmel gunstige omstandigheden, warmer weer in combinatie met een hoge RV,snel afsterven.

Maatregelen

In het verleden werd voor de bestrijding van Phytophthora infestans vaak gebruik gemaakt van middelen op basis van maneb tin en mancozeb, die een goede bijwerking hadden tegen Alternaria. Middelen op basis van maneb tin hebben de toelating verloren. Voor de bestrijding van Alternaria kan gebruikt gemaakt worden van middelen voor de bestrijding van Phytophthora, die een goede nevenwerking hebben tegen Alternaria of van middelen, die specifiek tegen Alternaria ingezet kunnen worden. De Handleiding Gewasbescherming van DLV geeft meer informatie. De bestrijdingen moeten worden uitgevoerd vanaf begin bloei, bij het zichtbaar worden van de eerste verschijnselen.

Infectie van de knollen kan optreden in een besmet gewas door knolbeschadiging tijdens het rooien, bijvoorbeeld bij het rooien van een niet goed afgehard gewas onder droge omstandigheden (weinig grond op de rooimat).

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl