MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vruchtrot - Phytophthora

Phytophthora syringae

Gewas:
Appel, Peer
Familie:
Waterschimmels (Oömyceten)

Herkenning

Phytophthora vruchtrot treedt meestal op tijdens het groeiseizoen bij fruit wat aan laaghangende takken aan de boom hangt en bij fruit wat op de grond ligt.

Aangetaste vruchten vertonen donkerbruine, niet scherp begrensde plekken, die nog stevig aanvoelen. Onder vochtige omstandigheden kunnen zich op de plekken witte schimmeldraden ontwikkelen.

Levenswijze

Beide schimmels leven in de grond. Onder natte omstandigheden kiemen de in de grond aanwezige sporen (rustsporen) en daarbij ontstaan zwermsporen. Bij regen komen opspattende deeltjes op de vruchten terecht, waardoor de zwermsporen voor aantasting zorgen. Deze aantasting is vaak al na enkele dagen zichtbaar. Na het afvallen en vergaan van aangetaste bladeren en vruchten komen de rustsporen vrij en zorgen voor een nieuwe besmetting van de grond. Op die manier neemt de besmetting in de loop van de jaren toe. Beide schimmels zijn ook de veroorzaker van stambasisrot (zie beschrijving stambasisrot).

Maatregelen

Bij een regelmatig spuitschema tegen andere ziekten in appel en peer (schurft en meeldauw) worden met de daarvoor gebruikelijke middelen diverse soorten vruchtrot goed bestreden. Details zijn te vinden in de gewasbeschermingsgids van de PD of op de digitale Gewasbeschermingskennisbank.

Verder verdient het aanbeveling te zorgen voor goede drainage zodat de bovenlaag van de grond niet te vochtig wordt. Ook het afdekken van de grond, bijvoorbeeld met volvelds gras, zorgt dat de ziekte geen kans krijgt.

Meer informatie:

Aanvullende informatie

    Foto's

     

    Ook vatbaar

    In samenwerking met groenkennisnet.nl