MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Californische trips

Frankliniella occidentalis

Gewas:
Chrysant, paprika, aubergine, komkommer, bonen,
Familie:
Insecten

Herkenning

Californische trips komt op veel verschillende plantensoorten voor, waaronder veel groentegewassen. De tripsen zuigen bij voorkeur aan bloemknoppen en groeipunten, maar komen ook voor op de bladeren.

Op bloeiende planten eten ze graag stuifmeel. Ze veroorzaken zilverkleurige vlekken op de bladeren doordat ze cellen aanprikken en leegzuigen. Bij het aanprikken van groeipunten en bloemknoppen ontstaan ernstige misvormingen van de planten.

In chrysant kunnen lichte, langwerpige vlekjes op de bloemen veroorzaakt door trips economische schade geven.

Ook de vruchten raken  beschadigd (opstaande verkurkte kroontjes bij paprikavruchten, kromme vruchtjes bij komkommer).

Wanneer het vrouwtje de eieren afzet maakt ze een gatje in het plantenweefsel, zowel op de bladeren, in de bloemen en in zacht stengelweefsel. Op de bladeren de eilegplaatsen te herkennen als wratachtige vergroeiingen. Californische trips kan een bepaalde soort virussen (tospo-virussen) overbrengen.

In kassen in Nederland gaat deze trips niet in diapauze (winterrust). Dit kan ervoor zorgen dat al vroeg in een seizoen, direct na planting, aantastingen van dit insect voorkomen.

Levenswijze

De populatie bestaat uit mannetjes en vrouwtjes. Deze zijn slechts 1 resp. 1,2 mm groot. Tijdens de ontwikkeling doorloopt trips 6 stadia; ei, twee larve, twee pop en een volwassen stadium. De volwassen tripsen zijn langwerpig en slank met een duidelijke kop. Ze hebben twee paar vleugels met lange franjeharen.

De ontwikkelingsduur bij 25°C is 15 dagen. De vrouwtjes leven circa 20 dagen en leggen per dag 2 - 5 eieren. Bij gewassen met stuifmeel, zoals paprika, kan het aantal per dag aanzienlijk hoger liggen.

Tripsen verpoppen in de grond of op donkere, beschermde plaatsen (bv tussen plooien van het plastic folie bij substraatteelten).

 

Maatregelen

Een goede hygiëne kan een tripsaantasting op een laag niveau houden.

Door scouten van het gewas en het ophangen van vangplanten kan een infectie van het gewas met trips snel worden gesignaleerd, waardoor een tripspopulatie in een vroeg stadium kan worden bestreden.

Californische trips kan zowel met chemische middelen als met natuurlijke vijanden (biologisch) worden bestreden. In paprika wordt Californische trips als regel biologisch bestreden. Daarvoor zijn verschillende roofmijten en roofwantsen beschikbaar. Daarnaast kunnen tripsen worden bestreden met insectenpathogene schimmels, zoals Verticillium lecanii. Andere insectenpathogene schimmels kunnen van nature in het najaar spontaan optreden en een tripspopulatie sterk onderdrukken.

 

Meer informatie:

Aanvullende informatie

Foto's

 

Ook vatbaar

In samenwerking met groenkennisnet.nl